mysql-question

Mysql interview questions

Q 1- How to setup admin user for MYSQL ?
Ans: Login as super user ‘root’ in mysql and execute the following commands.
mysql> use mysql;
mysql> create user ‘test’@’%’ identified by ‘test’;
mysql> grant all on *.* to ‘test’@’%’ with grant option;
mysql> flush privileges;

Q 2- What types of privileges are there in MySQL ?
Ans: There are 4 types of privileges.
i). Global privileges like *.* (all hosts connecting to Mysql db server)
Example: GRANT SELECT, INSERT ON *.* TO ‘someuser’@’somehost’;
ii). Database privileges like .*
Example: GRANT SELECT, INSERT ON mydb.* TO ‘someuser’@’somehost’;
iii). Table privileges like SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE
Example: GRANT SELECT, INSERT ON mydb.mytbl TO ‘someuser’@’somehost’;
iv). Column privileges like
Example: GRANT SELECT (col1), INSERT (col1,col2) ON mydb.mytbl TO ‘someuser’@’somehost’;

Q 3- How to find the version of MySQL ?
Ans: mysql> select version();

Q 4- How do I limit the number of rows I get out of my database?
Ans:SELECT name FROM table LIMIT [, ] ;
if you want to get the rows between 10 and 20 do the following:
SELECT name FROM table LIMIT 10, 20 ;

Q 5- Is it possible to insert multiple rows using single command in MySQL ?
Ans: Yes. Please see below example.
INSERT INTO tbl_name (a,b,c) VALUES(1,2,3),(4,5,6),(7,8,9) ;

Q 6- I am getting the following error while logging into “mytest” database.
ERROR 1044 (42000): Access denied for user ‘phpzag’@’localhost’ to database ‘mytest’.
Ans: Please refer the error to DBA asking for granting the privilege to “mytest” database.
mysql > grant all on test.* to ‘user_name’ @ ‘host_name’ ;

Q 7- What is null value in MySQL ?
Ans: In MySQL NULL is only equal to NULL, but NULL is not equal to ‘ ‘ ( blank value ) or 0(zero).

Q 8- How can I check if a table in MySQL database already exists?
Ans: Command : SHOW TABLES LIKE ‘%’;

Q 8- Convert datetime from MST (db servers timezone) into GMT returns NULL value, how to solve it?
Ans: Database should be updated with timezone value from OS otherwise Mysq

Related Posts


2 thoughts on “Mysql interview questions

  1. Magento E-commerce Website Design

    Thank you a great deal with regard to giving the following wonderful people you really know what you happen to be chatting around! Saved. I implore you to as well talk to our web page Equals). We might possess a link exchange agreement between us

    Reply
  2. Diza

    Very nice article. I just now found your blog site plus desired to point out that I’ve really beloved looking a person’s blog page articles. In fact I shall be opt-in with your feast and I am hoping you are writing again quickly!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*